YOGA

Yoga

Yoga is een van oorsprong Indiase leer, die al vele jaren enorm levendig is binnen de Westerse maatschappij. Het kunnen leren van andere culturen, gericht op menselijke ervaringen, maakt dat een oud verschijnsel als yoga zo'n opgang heeft kunnen maken in onze geïndustrialiseerde samenleving. We leren iets dat we vergeten hadden bij ons te ontwikkelen, yogadarśana: zien door yoga. Een nieuw zien, een nieuw beleven, een nieuw ervaren.


De kortste definitie van yoga is 'Yoga is éénzijn'.

Yoga helpt je om in balans te leven met jezelf en de wereld om je heen. Het helpt je open en eerlijk in het leven te staan.


Yoga werkt op alle lagen van lichaam en geest, waardoor een heelheid aan ervaring ontstaat. Het geeft rust en innerlijke kracht. Yoga zorgt dat de drie-eenheid van adem, lichaam en geest tot stand komt. De adem is de verbinding tussen lichaam en geest. Als de adem rustig is, is de geest rustig; als de geest rustig is, is de adem rustig.


Bij de beoefening van yoga en meditatie staat de eigen ervaring centraal, zonder competitie met jezelf of met anderen. Yoga is niet alleen iets wát je doet, maar gaat ook over hoe je het doet. De innerlijke houding en aandacht zijn belangrijk. Yoga is met respect omgaan met je lichaam en geest, en met alles waarin zich onze energie uitstrekt, namelijk de wereld om ons heen.


Saswitha Hatha Yoga

Saswitha Yoga is een vorm van Hatha Yoga die uitgaat van de eenheid van lichaam en bewustzijn waarbij de adem de verbinding vormt. Kenmerkend voor Saswitha Yoga is de manier waarop je de adem gebruikt als middel om in jezelf die verbinding te ervaren.


Een les Saswitha Yoga bevat een evenwichtige verdeling tussen staande, zittende en liggende houdingen. De adem is de dragende kracht van elke beweging. Door concentratie op de adem ontstaat een meditatieve aandacht die leidt tot verstilling.

In de oefeningen zoek je naar het juiste evenwicht tussen ontspanning en kracht, wat flexibiliteit en kracht in lichaam en geest kan geven.

Yoga Nidra

De letterlijke betekenis van Yoga Nidra is 'yoga van de slaap'. Slapen met een spoor van bewustzijn. Het lichaam is in een diepe ontspanning, zoals wanneer je slaapt en de geest is helder en wakker. Het is een meditatievorm welke de docente volledig begeleid.

Bijzonder aan deze vorm is de 'San Calpa'; een San Calpa is een soort besluit van iets dat je wilt bereiken of veranderen in je leven. Het is een wens of verlangen naar iets wat je op een dieper niveau zou willen veranderen.

In een regelmaat staat de les in het teken van Yoga Nidra. Men ervaart de Yoga Nidra lessen als een diepe ontspanning.De lessen van yoga muse zijn soms uitdagend, maar altijd ontspannend en hebben een rustig karakter. Iedereen kan meedoen, de lessen zijn toegankelijk.  Yoga muse geeft yogales in Vught. Bekijk meer informatie, data en tijden.


Ontspanning is een mooi geschenk aan jezelf.